bar and restuarant interior design

The Details

Design Highlights

  • Bright and quirky garden space
  • A tight branded concept bit with a mix of styles
  • Great lighting and use of the buildings focal points.

Eclectic cocktail bar

The Situation

  • The owners of Apples & Pears, Brick lane , London asked us to re design their cocktail bar, starting with the garden.
  • The owners wanted update the out dated interior and commissioned us to design an eclectic space with East End London undertones, incorporating street art and vintage and retro finds.
  • The site comprises of a thin long bar with amazing structural features including an arched ceilinged basement, huge ground floor light well and exposed brickwork.
  • The clients commissioned us well in advance of starting work to allow plenty of time to design and refine the concept.

The Approach

  • Each separate area; the bar, basement and garden were addressed individually with their own brief but with reference to the overall building, branding and brief.
  • We were working on a design only basis with the client running the installation. It was crucial that the visual concept was expressed in a manor that the client could use it as the main visual reference when they were out sourcing vintage furniture etc.
  • We provided detailed site plans, elevations, 3d model and lighting plans as the main reference for the construction team.  The client was given a detailed list of fixtures, fittings and equipment to be purchased. For vintage and up cycled items indicative images were displayed  to direct the client on sourcing trips.
  • To finalise the chosen design we presented a 3d visual and sample/mood board to provide a strong visual concept for the space for client and also as direction for a local graffiti artist who was being used.
  • We spoke at length to the bar manager to ensure the space was designed to aid the flow of people around the space whilst maximising how the staff were able to efficiently operate.

The Result

  • An eclectic space with clear references to the Victorian building, East End culture and the clients love of the bright and the bold.
  • Great focal points such as the Graffiti statue in the Garden, picture walls and drop lighting over the huge light well.
  • A very flexible layout that works well on live acoustic nights with relaxed seating, a more open plan layout for dance events and a very inclusive feel so even at quieter times the space has atmosphere. But whatever the night the layout absolutely maximised the space and therefore revenue generated.

About The Project