24 May 2017

Design Highlights

  • Classic limestone floor with wood and Silestone worktops
  • Focal point pink feature wall
  • Classic family living and entertaining space

The Project

  • The clients planned to move the existing kitchen into an un-utilised living space at the opposite end of their home
  • A large kitchen living space with separate pantry was desired along with making the most of the architectural features of the space
  • The space was to be completely refurbished, so there were no restrictions on service placements
  • The brief was to create a classic contemporary kitchen, with a light feel, a hint of pink and to incorporate the clients existing furniture.

The Approach

  • First we designed the layout of the room to include the key elements: kitchen cabinetry, island, pantry and sitting area
  • Our focus then turned to enhancing the aesthetic elements including the architectural reference’s, floor and vaulted ceiling
  • We presented our designs through a pinboard of ideas, mood board and plans in the first instance
  • As the designs and building work continued we were on hand to offer advice as we built up to the kitchen installation
  • As the project evolved we sourced and produced a mood board containing all the key elements such as the flooring, paint colours, hand painted cabinet colours and finishes, worktops and lighting ideas
  • The installation was a dry-fit with our installers fitting the cabinetry and worktops whilst we helped co-ordinate the electrician and plumbers with our installation.

The Result

  • The final result is a fun-take on a classic kitchen with bold pink accents and a focal point island, and a space that utilises the high level of natural light in the room
  • Rich textures of European walnut, siltstone Lyra and limestone flooring sit perfectly with the two-tone grey hand painted cabinetry
  • This large kitchen space and adjacent pantry provides the perfect multi-purpose cooking and entertaining space, whether watching over the garden with a cup of tea or dimming the lights for a dinner party.
23 May 2017

Design Highlights

  • A Great blend of contemporary design & antique furniture
  • Feature geometric wall tiles and stunning Maia work tops
  • A very practical layout for keen cooks

Contemporary Grey Kitchen

 

The Project

  • Our clients, a young couple with a 5 year old son, had recently built an extension to their home and came to us to design and supply a contemporary kitchen to complement there more traditional antique pine furniture
  • The kitchen space had already been second fixed and some thought had been given to the position of services and a new Kardean floor been laid
  • The couple are very keen cooks, who cook from scratch and harvest much of their produce from their beloved allotment
  • As with any young family who also had a dog, a practical, safe space which is easy to clean, is a very important consideration.

 

The Approach

  • The space was accurately measured and existing services documented as these could not be moved and had to be designed around
  • The existing floor and antique furniture was photographed and a design brief taken from the client
  • The challenge was to create an open plan space that contained enough storage and cooking space, but kept the overall room feeling spacious and light
  • Using photo-realistic 3d modelling, plans and a mood board, we were able to illustrate a contemporary scheme with a deep colour pallet that blended the old with the new. We introduced a feature wall, curtain and blind fabrics and lighting ideas to bring the whole space together
  • The client had chosen a bold pattern splash back tile which we gave direction of where and how to place
  • Our client also received a pinboard of fixture, fittings and ideas that they could add to the finished room at there leisure.

 

The Result

  • A bright, bold contemporary space that sympathetically integrated practical contemporary surfaces with the clients existing antique furniture.
  • Maia worktops and matt grey lay-on doors, looked great against the oak Kardean floor. Feature lighting helped to define both the peninsula and dining table areas
19 Sep 2016

Design Highlights

1. Stunning contemporary- classic interiors.
2. Oak and glass staircase with mother of pearl mirror and pinstriped stair runner.
3. Boot room with bespoke dog housing, dog shower and sports equipment storage.

Country Home Stage 2

Situation

• Stage one had been completed in 2015, this had created a beautiful kitchen and living space (click here for more details).
• Stage two took the project back to its original brief which was to provide an entrance to the house that fitted the houses personality, to create a more balanced feel to the house as a whole and to provide excellent utility spaces that included a WC and boot/utility room.
• Having worked with the clients over the previous two years we had a really good understanding of their style and their ideas for the space.
• Our challenge was to now tie together the six bedroom home into a cohesive, luxury multifunctional design.
• As part of our brief we were required to gain planning permission and building regulations approval along with co-ordinating builders and subcontractors.

Approach

• The internal layouts were revisited and signed of by the client. We appointed our architect to design the outside of the home to ensure the original house and subsequent extensions all worked with the proposed design.
• Large design decisions were taken at this such as reversing the staircase, moving doorways adding a porch installing a dog shower and the size of the entrance doorway to the kitchen.
• Once permissions were gained we revisited the preliminary concept work from Stage One and developed the design in each of the new spaces to include the new bedroom 6, 2 extra en-suits, boot/utility room, WC and entrance hallway.
• Mood boards were produced and designs tweaked as the building work progressed.
• The aesthetic designs evolved and the boot room in particular was re-designed and refined several times to ensure it met all of the clients requirements.
• Throughout installation, as well as co-ordinating subcontractors we were on site most days to answer design queries and evolve the designs.

Results

• A well balanced large family home with a hall and landing that now balanced the building to feel like one large unified space.
• A classic, relaxed decorative scheme ran through the entire home with each room having its own individual features, colour pallet and style.
• A great use of natural textures, neutral finishes antique furniture and carefully selected fixtures and fittings to create the desired look.
• Massively increased storage.
• Well thought out functional room layout, decorative schemes, lighting and furniture placements meant each room worked perfectly as intended by the clients meeting their exact needs.

19 Sep 2016
designer kitchens

Design Highlights

1. Limed oak kitchen cabinets with book matched grain detail
2. Children’s bookcase with fabric bookshelf’s built into the cabinetry and toy basket storage.
3. Built in furniture designed to be a contemporary take on more traditional Victorian style.

Highbury Townhouse

Highbury Town House Kitchen

Situation
• The clients had recently moved into the property and wanted to maximise the space and performance of the kitchen whilst adding several pieces of bespoke joinery to the living room, dining room and drawing room.
• The client had building work being completed by a local contractor and we were asked to design the kitchen and install this around their schedule.
• The client had their own style and provided us with a clear brief but wanted an independent kitchen designer to pull the project togeather.
• The existing kitchen was to be half retained so it was imperative that we came up with a design that worked with the existing units as well as changed the space to fit in with the clients style and needs.

Approach
• The kitchen design evolved over a number of weeks as we discussed layout options and tweaked the space. At the same time we produced samples of the proposed finishes which the client could use to see how it would integrate with the existing kitchen units.
• Bespoke cabinetry was used to enable a seamless look, maximum storage and to navigate around the challenges of the Victorian wall.
• Detailed working drawings for the TV unit, child book shelves and alcove units were produced and all equipment such as TV’s, books, bottle measured to fit within the newly designed bespoke cabinetry.
• Cabinetry colours were integrated with the rest of the design and the same colours and paint as the architectural woodwork already present.
• The installation was organised to work around the builders, fitting therefore taking place after the flooring and decorators had completed.

Results
• New Scandinavian inspired kitchen cabinetry that complemented the existing white gloss units by using a white washed oak veneer. Laminated units with reduced depth drawers and corner carousel to account for the shall depth cabinets.
• Great space planning and extra storage in the bench seating and living room cabinetry really made the most of the space.
• A cohesive scheme based on bespoke cabinetry was designed along with mood boards and ideas for the rest of the room to meant the room scheme all tied together.

19 Sep 2016

Design Highlights

  • The bold Lacanche range cooker against the grey hand painted cabinetry.
  • Clever use of materials & LED light to make the space feel light and airy.
  • Blending the clients quirky taste with the more traditional cabinetry and finishes.

The Old School House Kitchen

Situation

• Our role was two fold, firstly design a more practical layout to the ground floor and secondly to design and install a bespoke hand painted kitchen.
• After several years in their home our clients were now finding the internal layout and in particular the kitchen did not fit with the requirements of a young family.
• The clients really wanted a bespoke handmade kitchen with luxury range cooker
• Being particularly well travelled many of the personal objects and artwork were of in an African tribal style. This eclectic style was top be reflected in the design and in particular a hint of Moroccan style to be present.
• The client wanted a more grand and balanced entrance to the home with better off road parking.

Approach

• We developed 3 layout scenarios for the ground floor, each including all the requirements we established at the original design meeting. Each scenario illustrated a variation on the ideas and provided options that could be discussed with the client.
• Along with the plans we produced 3D models to give the clients the feeling of how it would be to walk through the space.
• Detailed kitchen designs were produced and using our experience in space planning we were able to guide decision making on key items such as on the size of the island, dining table and storage requirements lighting plans.
• A mood board was produced to represent the kitchen space with a selection of finishes for the client to compare. We selected materials that help make the space feel lighter by carefully selecting textures, colours and finishes that would reflect light and generally lighten the colour palet.

Results

• A well proportion space with great circulation, an entrance that scaled to the rest of the property and bounced light through the space, thus and provided an excellent user friendly flow.
• A handmade contemporary shaker kitchen, hand painted with beautiful oak worktops.
• A light an airy colour pallet with off white walls, American oak flooring with splashes of colour and pattern in the splash back tiles.
• Well-defined focal points such as the views of the garden from the kitchen, the large glazed entrance doors and bright blue Lacanche freestanding range cooker gave interest and purpose to every space.
• The Moroccan inspired style of our clients came through in the mismatched cupboard handles, art work, accessories and re- using the up cycled blue side board as part of the final design.

bespoke kitchen cabinets Northampton

 

19 Sep 2016

Design Highlights

  • Extra deep island with storage on all sides
  • Seamless arrangement of door and draw fronts to maximise the feeling of symmetry.
  • A relaxed but strong concept of beiges, creams with a bold accent of mustard yellow.

The Project

  • We came to the project just prior to the builders starting work on a large extension to create a huge open plan kitchen, dining and lounge living space
  • We were asked to come up with a German style kitchen design, set within a warm neutral space that emphasised the rear garden and river
  • Our client had a clear idea of the kinds of colour and mood she wanted to create, but needed our creative input into the aesthetics and space planning
  • We had a sensible budget to work from taking into account the scale of the project and clear direction from the client that she wanted quality finishes and appliances.

The Approach

  • Our first task was to appraise the existing plans, this resulted in several changes, the most important being that the 6m bi-fold doors should frame the view of the garden and reduce the impact of the adjacent housing on the sight line
  • Detailed space planning was carried to ensure the kitchen, living, dining and office zone were planned correctly, this formed the basis for the electrical and lighting plans.
  • We took the clients brief for a relaxed, warm neutral space with a hint of accent yellow, to create a mood board and pintrest board of suggested, accessories, finishes, furniture, lighting and fittings
  • The kitchen was designed round a large island and well sized bank of high units. The gloss cabinets, plinth lighting and stainless steel appliances were overlaid with the hand picked light granite worktop
  • As with all our projects, we were on-hand for advice and direction as the client purchased furniture, chose the position of the wall hung TV etc.
  • We conducted our pre-second fix site visit to check all electrical points, re-measure wall dimensions and check all service feeds
  • We then supplied and installed the stone gloss kitchen by Mereway Kitchens and appliances from Miele.

 

The Result

  • A warm neutral space that uses the clients garden as the backdrop for this multi-functional living space, using high quality fittings and finishes
  • Splashes of the accent yellow combined with the worktop grain and luxurious tiled floor give depth to a scheme which is enhanced in the evening where the carefully placed lighting creates shadow, reflection and mood to what is a stunning open plan living space.
24 Jun 2016
High gloss kitchen

Design Highlights

  • Sleek gloss door finish
  • Centre peice island
  • contemporary feature wall and concrete floor

Gloss white Kitchen

Contemporary concept kitchen design based in a new build modernist home.

24 Jun 2016
traditional shaker kitchen design

Design Highlights

  • Seamless blend of wood and hand painted finishes.
  • Central focal point Aga and distinctive blue island.
  • Relaxed traditional feel with a hint of a country feel.

Concept Traditional Shaker kitchen

24 Jun 2016
industrial style kitchen

Design Highlights

  • a combination of contrasting door fronts
  • Rough cut timber and stainless steel surfaces
  • Open plan shelving and exposed feature accessories

Concept Industrial kitchen design Northampton

Industrial Style concept kitchen utilising hard surfaces, a deep colour pallet and accent lighting. For more information please call us on 01234 910082 or email at sales@haywoodstyles.com

24 Jun 2016
contempoary shaker kitchen design

Design Highlights

  • Stunning muted colour palette
  • Feature oak clad wall
  • 4.5m bi-fold doors opening onto the patio for summer entertaining

Open Plan Kitchen Diner

The Situation

  • The owners had purchased the property from new in the 1980’s and now wanted a large open plan space that was more in keeping with modern living.
  • The un-utilised dinning room was to be opened up into the kitchen space and access to the soon to be landscaped garden improved.
  • On the clients wish list, a central point island, large bi -fold doors and a hand painted kitchen.
  • The client had vague ideas of their requiremenst in the space, we took on the project very early in the process and were able to add direction from the outset.
  • There was no set time frame and the client had a sensible budget to account for the amount of structural building work and high end finnish desired.

The Approach

  • Our first role was to carry out a full design proposal and to complete the building regulation drawings. We then agreed on a rough layout and design concept.
  • After producing layout plans and 3D visuals detailed working drawings were produced for the cabinetry and a lighting plans for the room.
  • Because the client had a good idea of the type of kitchen we then concentrated on designing a scheme for the greater space which included flooring tiles, cabinet colours, feature lighting and furniture.
  • We then project managed the installation including the building work, cabinetry installation and final touches.

The Result

  • A beautiful well balanced space with a stunning central island, oak cladded wall to create a shelving detail, recessed are for the TV and a read shelf with integral light.
  • A creamy natural colour pallet with natural textures and a classic green hue against the American white oak.
  • Contemporary pendant shades and bar stools finnish the design.
  • 6m wide gun metal grey bi-fold doors completely opened up the back of the property to the newly landscaped garden, where the patio was laid in a complementary limestone floor to give the impression of the same flooring running both in and out.
  • The client now had a beautiful practical day to day space for themselves, for the grandchildren to visit and a perfect entertaining space in the summer with the bi-fold doors open and fire pit lit.

Testimonial
Mrs B – Towcester

“It is now over two years since we had our open plan kitchen/diner fully refurbished by Haywood Styles,  and  are still extremely pleased with the result.

From the original plan which was designed to make everything in the kitchen very accessible and flow into a dinning seating area which fully opens out through bi-folding doors to the garden;

Haywood Styles dealt with all following to a very high professional standard;

·         Organising planning and design of whole project
·         Project managing the entire build
·         The design construction and fitting of bespoke kitchen units- sourcing granite worktops
·         Design and project managed a feature wall.
·         Designed and project managed all lighting.
·         Supplying a mood board for colour scheme.

All was completed within the time scale given to a very high standard. “